top of page

Wie is Batirad?

Middel 1.png

Marc Nuyttens leidt de firma Nipaco, gespecialiseerd in hoogwaardige, zuinige, ecologische verwarmingstoestellen.

 

Na zijn humaniorastudies behaalde Marc een graduaat in de handelswetenschappen te Kortrijk. Van kindsbeen af was hij echter in de ban van alles wat met ‘verwarming’ te maken had. En ook na zijn studies liet dit thema hem niet los. In feite trad hij in de voetsporen van zijn grootvader, die avant la lettre en met de middelen waarover hij beschikte een ingenieus elektrisch verwarmsysteem ontworpen had. We spreken hier over de jaren vijftig.

 

Het geniale idee van Marcs grootvader bestond erin om warmte, geproduceerd door kwartsbuizen dubbel te benutten. Hij deed dit door achter elektrische verwarmelementen een aluminiumspiegel te monteren die de warmte extra weerkaatste. Zo verkreeg hij een verwarmtoestel dat op zeer korte tijd een grote hitte kon ontwikkelen en bovendien erg zuinig in verbruik was wegens het spaareffect. Dit apparaat was ideaal om ingezet te worden als bijverwarming, of gewoon handig wanneer je geen zin of tijd had te wachten tot bv. de olieradiator helemaal opgewarmd was.

 

Marc besefte maar al te goed wat een prachtig en nuttig concept dit was. Vanaf 1974 besloot hij het te commercialiseren via beurzen, evenementen etc. In 1976 was er de oliecrisis. De Batirad-straalkacheltjes kwamen precies tegemoet aan de verzuchtingen van de consument die energie wou besparen. Aangespoord door de mooie verkoopcijfers concentreerde Marc zich vanaf 1981 op de perfectionering van de technologie van zijn grootvader, met als gevolg dat de omzet opnieuw pijlsnel de hoogte inschoot. Inmiddels zit hij aan zijn 3e generatie kachels en telt hij alleen in België reeds meer dan 180.000 klanten.

 

De sterkte van zijn systeem ligt in de aard van de energiebron (nl. elektriciteit) en het specifieke gebruik ervan. Petroleum is sinds de oliecrisis haast 7 maal duurder geworden (van 6 frank naar 1 € per liter). Bovendien heb je veel ruimte nodig om olie te stockeren en is het niet de meest ecologische energiebron. Gasprijzen zijn meestal gekoppeld aan olieprijzen en gingen ook flink de hoogte in. De prijs van elektriciteit daarentegen bleef veel stabieler (nog geen verdubbeling). Bovendien zal elektriciteit gezien de staatscontrole en concurrentiemechanismen altijd wel aan een acceptabele prijs aangeboden worden, zowel aan rijk als arm. Men kan dus stellen dat dankzij de combinatie met het bezuinigende weerkaatsingseffect Batirad in feite de goedkoopste verwarming op de markt brengt.

 

Het enorme succes van de straalkacheltjes zette Marc op weg om ook op zoek te gaan naar een centrale verwarming met dezelfde zuinige en ecologische eigenschappen. Weerom vond hij zijn inspiratie in het verleden. In zijn jeugd had hij gezien hoe bakkers te werk gingen om hun oven warm te houden. Door hout te stoken verhitten ze de ovensteen, maar eenmaal op temperatuur mocht de warmtebron weggenomen worden. Dankzij de warmte-absorberende eigenschappen van de steen bleef de oven lang genoeg warm om het brood te bakken. In een nog verder verleden pasten zelfs de holbewoners reeds dit principe toe. Overdag sleepten ze keien naar buiten die ze in de zon lieten opwarmen en ’s avonds legden ze die terug in de grot om lekker van de opgeslagen warmte te profiteren.

 

Marc had weet van een ceramieksoort die over een uitzonderlijk warmte-absorberend vermogen beschikt. De zogenaamde LARNAGE-aarde wordt gewonnen in de buurt van de Zuid-Franse stad Valence. Na toevoeging van speciale producten worden tegels gebakken en te drogen gelegd. In speciaal voorziene gleuven wordt vervolgens een elektrische weerstand ingebracht waarmee de steen in een ultra korte tijd kan opgewarmd worden. Na één minuut stijgt de temperatuur van de tegel tot 27°. Maar wat zo speciaal is hier is het volgende. Wanneer na 1 minuut de elektriciteitstoevoer gestopt wordt, blijft de temperatuur van de tegel stijgen en bereikt ze na 5 minuten maar liefst 72°. Wanneer we dit vertalen in termen van rendement voor huisverwarming, kunnen we stellen dat voor 1 minuut elektrische opwarming 4 minuten warmte afgegeven worden. Als dat geen revolutionaire HiTech is…

 

Dit principe werd grondig en langdurig uitgewerkt in samenwerking met een competent team van technisch ingenieurs. Het resultaat op heden is een breed gamma aan HiTech-verwarmingsapparaten gebaseerd op elektrisch opgewarmde LARNAGE-ceramiek. Deze producten kennen een enorm succes, en dit heeft alles te maken met de ‘biofactor’ die erin verweven zit. Eigenlijk moet ons dit niet verwonderen, aangezien voor de hedendaagse kritische consument de criteria ecologie en zuinigheid almaar meer doorslaggevend worden in de keuze van een adequaat verwarmingssysteem.

Nipaco Batirad bedrijfsleider Marc Nuyttens
bottom of page